lördag 21 juni 2008

Lönande läsning för dig med flera lån

Har du flera lån så kan detta vara mycket lönande att läsa.

Sydsvenskan angriper fackens medlemslån i en artikel, där de anser att de använder en alldeles för lättsinning kampanj: http://sydsvenskan.se/privatapengar/article337880.ece

Jag kan nog hålla med om detta, men samtidigt kan dessa lån vara en bra utväg för de som har lån på olika finansbolag. Om så är fallet med dig:

1. Äger du en villa eller bostadsrätt
Kontrollera först ifall du har utrymme i ditt bottenlån för att låna mer. Det kan krävas en ny värdering, samt att nya pantbrev tas ut.
Därefter kontroller hur mycket lägre räntekostnad (inte amortering) som du skulle på om du löste lånet hos finansbolaget med pengarna från bottenlånet. Måste du ta ut nya pantbrev, så kan måste du även räkna in dessa.
Lönar det sig inte, fortsätt då till punkt 2.

2. Äger du INTE en villa eller bostadsrätt och är med i facket
I detta fall kan lånet vara värt att titta på. Kontrollera först hur mycket du kan låna. Detta är normalt sett kopplat till din inkomstnivå. Därefter kontroller hur mycket lägre räntekostnad (inte amortering) som du skulle på om du löste lånet hos finansbolaget med pengarna från ett medlemslån.

OBS! När du är klar med detta, skippa alla krediter hos finansbolagen och handla aldrig mer på kredit. Detta är ett oerhört viktigt steg för dig att ta kontroll över din ekonomi.

Inga kommentarer: