söndag 31 maj 2009

Hur stor buffert behöver man?

De rpivatekonomiska rådgivarna talar om vikten av att ha en buffert. Som exempel ges ifall diskmaskinen skulle gå sönder.

Ni som har läst min bok vet att jag förespråkar ett separat sparande för bilkostnader (inkl byte), bostadskostnader och högtidsdagar. (Se från kapitel 1.5: http://www.iii.se/privatekonomi/steg1/1-5-Bostadskostnader.shtml)
På detta sätt så har man bättre koll på vad som är troliga ”oförutsedde” kostnader. Visst kan man diskmaskinen gå sönder tidigare än beräknat, men med sparande efter planen att vitvarorna skall bytas om 8 år, så borde det ganska fort finnas utrymme på detta konto för diskmaskinen.

Nu säger jag inte att man inte skall ha en liten buffert utöver bil, bostad och högtidskostnader. Visst kan man få oförutsedda läkarkostnader på t.ex. en resa.

Gunilla Nyström, 55, som är privatekonom på SEB säger att hon och hennes har en buffert på 2 månadslöner. http://www.aftonbladet.se/ekonomi/article5186005.ab

Med ovan planerade sparande så tror jag inte att så mycket behövs. Frågan är bara vilka oförutsedda kostnader man skall ta höjd för.
Har du några exempel så får du gärna kommentera detta inlägg.

Inga kommentarer: